Co jeść jesienią, by się rozgrzać?

2017-11-03 Co jeść jesienią, by się rozgrzać?


Jesienią budzą się nasze apetyty. Im chłodniej za zewnątrz, tym większa ochota na sycące, tłuste i rozgrzewające potrawy. Ciężko o lekkie, sezonowe owoce, a zimne sałatki nie smakują tak dobrze, jak latem. Co robić? Jeść i tyć? W żadnym razie. Podpowiemy, jak przeżyć sezon jesienno-zimowy, aby nie być głodnym i równocześnie nie szaleć z kaloriami!

Bardzo tłuste wcale nie syci lepiej

Wiadomo, że to nie tłuszcz stoi za tyciem, a spożywanie nadmiernej ilości jedzenia, zwłaszcza przetworzonej i/lub smażonej żywności. Co może być alternatywą? Oliwa z oliwek, awokado, ryby morskie i orzechy to świetne źródła tłuszczów i nie należy się ich bać! Nie oznacza to jednak, że nasz talerz powinien pływać w oliwie. Wiele potraw przygotujemy używając zaledwie jednej, dwóch łyżek oleju – na tej podstawie stworzymy smaczne i zdrowe dania: duszone mięsa i warzywa, posiłki gotowane na parze, dania z piekarnika oraz zupy. To, co doskonale syci nas zimą, to pożywne posiłki oparte na bazie warzyw, strączków, kasz, chudych mięs, ryb i nabiału. Czy bigos na pewno potrzebuje tłustego mięsa i kiełbasy? Czy mięsne sosy muszą być zagęszczane mąką i masłem? Oczywiście, że nie! Znajdźcie swoje ulubione alternatywy. 

Rozgrzewające przyprawy

Na jesień i zimę w waszej kuchni powinny zagościć wszystkie przyprawy i dodatki, które będą mogły odpowiednio was rozgrzać. Słodka, ostra i wędzona papryka, curry, imbir (świeży), pieprz, cynamon… Wykorzystujcie je nie tylko do orientalnych dań, ale również zup, duszonych warzyw i mięs, zapiekanek i sosów. Gwarantujemy, że błyskawicznie rozgrzewają od środka! 

Treściwe zupy

Zupy to najdoskonalszy wynalazek w kuchni w okresie jesienno-zimowym. Unikajcie kremów – kiedy za oknem wieje wiatr i jest zimno, potrzeba wam czego o wiele treściwszego. Fantastycznym przykładem jest kapuśniak (przepis podamy na samym końcu), który nie musi być tłusty i ciężkostrawny. Jest za to bardzo sycący! Już jeden talerz nie tylko rozgrzewa, ale również dodaje energii. Świetnie sprawdzą się zupy jarzynowe z dodatkiem kasz i soczewic, pikantne zupy paprykowe lub zupy inspirowane kuchnią orientalną, z dużą ilością przypraw i mlekiem kokosowym. 

Piecz, duś, gotuj

Nie musisz ciągle smażyć. Gotuj mięsa, ryby i warzywa na parze. Duś je w niewielkiej ilości wody lub zapiekaj, unikając głębokiego oleju i przetworzonych dodatków, na przykład kostek rosołowych i gotowych marynat. Jedz ciepłe, ale zdrowe posiłki. 

Na koniec zostawiamy was z dwoma przepisami: na jesienny kapuśniak i zupę z nutą orientu. Rozgrzewajcie się i… na zdrowie!

KAPUŚNIAK

0,5 kg kiszonej kapusty
1 marchewka, pół selera korzeniowego
1 duża cebula
1 ziemniak
Słodka i ostra papryka, sól, curry, tymianek suszony

Kapustę posiekaj i wrzuć do garnka. Zalej wodą i gotuj około 30 minut. 
Warzywa (oprócz ziemniaka) obierz, pokrój w kostkę i zrumień na dnie drugiego, suchego garnka. Zalej wodą, dodaj przyprawy (przynajmniej po łyżeczce) i gotuj ok. 20 minut. Na ostatnie 10 minut wrzuć pokrojonego w kostkę ziemniaka. Na koniec dorzuć kapustę i dopraw solą (lub sosem sojowym do smaku). Aby zupa była gęściejsza, możesz lekko zmiksować ją blenderem, dbając, aby pozostało w niej sporo kawałków warzyw. 

ORIENTALNA, ROZGRZEWAJĄCA ZUPA

1 paczka mieszanki chińskiej (mrożonka)
1 puszka mleka kokosowego
Ok. 400 gram piersi z kurczaka
1 cm świeżego imbiru
Słodka i ostra papryka, cynamon, sól
Mielona kurkuma i ziarna kolendry
Sok z cytryny do smaku

Mieszankę chińską zalej mleczkiem kokosowym i wodą tak, aby warzywa zostały przykryte płynem. 1 łyżkę ziaren kolendry podpraż na suchej patelni, a następnie rozbij w moździerzu (ew. wałkiem do ciasta). Dodaj do zupy razem z jedną płaską łyżeczką kurkumy, słodkiej i ostrej papryki, cynamonu. Świeży imbir zetrzyj na tarce i wrzuć do garnka. Dodaj również sól do smaku. Całość gotuj około 15-20 minut. Gorącą zupę delikatnie zmiksuj, jednym-dwoma ruchami blendera. Znów połóż ją na gazie, a kiedy zacznie delikatnie wrzeć, dodaj do niej pierś z kurczaka, pokrojoną w paseczki. 
Na koniec wyciśnij kropel soku z cytryny. Zupa najlepsza jest po ostygnięciu i ponownym podgrzaniu. Można do niej wrzucić pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka.