Ulepsz swoją kuchnię

2017-11-13 Ulepsz swoją kuchnię


Często pada pytanie czy aby dieta była skuteczna musi być okrojona z potraw, które lubimy. Oczywiście, że nie. Nie trzeba drastycznie zmieniać swoich dań, wystarczy odmienić swoje nawyki żywieniowe, przyzwyczajenia i przeanalizować błędy w swoim menu.

   Z doświadczenia wiem, że monotonna kuchnia zniechęca do dalszych działań i pracy nad swoją sylwetką. To jest raczej oczywiste, że jeśli będziemy jeść cały czas to samo, to w 85% przypadków przerwiemy taki sposób odżywiania po kilku tygodniach. Urozmaicony jadłospis nie tylko pomoże nam „dłużej wytrzymać”, chodzi również o aspekt zdrowotny. Jedzenie niektórych produktów, nawet tych zdrowych, zbyt często i w zbyt dużych ilościach nie jest dobre. Spożywanie zbyt dużych ilości np. piersi z kurczaka albo ryb przez długi okres, może doprowadzić do nagromadzenia różnych niepotrzebnych substancji. Może dojść do różnego rodzaju zakwaszeń i wielu innych niepożądanych procesów chemicznych. Jedząc cały czas to samo narażamy się nie tylko na nadmiar różnych substancji. Grozi nam również niedobór różnego rodzaju makroskładników.
1. Lody białkowe z bananem
Składniki:
• 1 zamrożony banan
• 250 ml niesłodzonego mleka migdałowego lub migdałowo-waniliowego
• 1 miarka waniliowego białka w proszku
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki potraktuj blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Możesz użyć mniej mleka, aby uzyskać bardziej gęste "lody". Na wierzch zetrzyj troszkę gorzkiej czekolady, posyp płatkami migdałów lub wrzuć pokrojone owoce.
2. Kulki czekoladowe
• 8 drylowanych daktyli
• 1 miarka białka w proszku (czekoladowe lub waniliowe sprawi, że przekąska będzie słodsza)
• 75 gramów drobno posiekanych orzeszków
• 4 łyżeczki syropu klonowego
• 2 łyżeczki niesłodzonego kakao w proszku
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki połącz w robocie kuchennym. Całość powinna być lepka, jeśli jest jednak zbyt sucha - dodaj daktyla lub dwa. Jeżeli wyszła zbyt mokra, dorzuć orzeszków lub odżywki. Z masy wykonaj kulki i obtocz je w orzeszkach.
3. Naleśniki z owocami
Naleśniki, to smak dzieciństwa, ale w tradycyjnej wersji, to także dość pokaźna dawka kalorii, w zasadzie pozbawiona zdrowych składników odżywczych. Na szczęście nie musimy rezygnować z naleśników, kiedy jesteśmy na diecie. Wystarczy, że przygotujemy je z pełnowartościowych produktów.
Składniki:
• 1 jajko
• 1 miarka waniliowej odżywki białkowej
• 2 łyżki otrębów owsianych lub pszennych
• 1 szklanka mąki (jaką uznasz za stosowną)
• 1 szklanka mleka
• 1/3 szklanki wody mineralnej gazowanej
• garść owoców
• olej lub masło do smażenia
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki (oprócz owoców i oleju) dokładnie wymieszaj. Patelnię natłuść i ustaw ją na średnim ogniu. Odmierz ok. 75 ml ciasta. Smaż do momentu, gdy na wierzchu pojawią się małe pęcherzyki powietrza. Odwróć i smaż naleśnika jeszcze przez 2 minuty. Składniki na około 6-8 naleśników.
4. Fit tortilla
Składniki:
Pół placka tortilli,
Ok. 40-80 gram pstrąga łososiowego wędzonego

Serek (najlepiej)

Kiełki brokuła,

Garść rukoli,
5-8 pomidorków koktajlowych
Sposób przygotowania:
Wykonujemy domową tortillę z domowego przepisu, najlepiej z mąką razową. Kupne tortille mają średni skład, ale raz na jakiś czas możemy takie zjeść. W tym wypadku kupną tortillę podpiekamy w tosterze albo wsadzamy na 1 minutę do mikrofali.
W tym czasie kroimy pomidorki na ćwiartki, a pstrąga na paski. Wyjmujemy tortillę, smarujemy serkiem, wrzucamy rukolę, pstrąga, pomidorki, kiełki i zawijamy, używając do tego siły - dzięki temu się nie rozleci!
Podajemy z sosem czosnkowym (2-4 łyżki jogurtu greckiego, sól, pieprz, 2-3 ząbki czosnku) lub smarujemy pastą z suszonych pomidorów