Święta - jak odchudzić suto zastawiony stół?

2017-12-14 Święta - jak odchudzić suto zastawiony stół?


Idą święta, a wraz z nimi wszystko, co dobre, ale równocześnie… ciężkie. Polska tradycja bogata w smażone potrawy, pierogi, makowce i pasztety na pewno nie sprzyja diecie. Z jednej strony można powiedzieć sobie: „To są święta, pozwalam sobie na małą rozpustę!”, a z drugiej: ilu z nas boryka się później z palącymi wyrzutami sumienia? Uwierzcie nam, na święta także znajdzie się sposób.

Jak przygotować się do świąt?

Święta to nie czas diet i wyrzeczeń, ale naprawdę łatwo sprawić, aby na stole znalazło się wiele zdrowych i smacznych potraw, którym odejmiemy sporo zbędnych kalorii. Z odpowiednim wyprzedzeniem przeanalizujcie menu i sprawdźcie, co jest dla was „najniebezpieczniejsze”. Smażona ryba? Pierogi? Sałatka z majonezem? Pasztet? Świąteczne wypieki? Czego zjadacie najwięcej? Wystarczy zastanowić się, w jaki sposób przygotować daną potrawę, rezygnując z tradycyjnych sposobów. Zamieńmy smażenie na pieczenie, majonez na jogurt naturalny, a świąteczny pasztet upieczmy z zupełnie nowego przepisu. To zaledwie kilka pomysłów! Zdarza się wam chodzić na dwie wigilie jednego dnia? Do tego również się przygotujcie. Starajcie się zjeść racjonalnie, wybierając ulubione potraw i rozkładając siły. Wystarczy zerknąć na kaloryczność niektórych przysmaków, by wiedzieć, że podwójna kolacja to zabójstwo dla żołądka.

 

  • Kapusta z grochem porcja 100g (3 łyżki): 200 kcal
  • Bigos porcja 100g (3 łyżki): 112kcal
  • Sałatka tradycyjna porcja 100g (3 łyżki): 192 kcal
  • Śledź w śmietanie porcja 50g: 90 kcal
  • Karp smażony porcja 100g: 180 kcal
  • Pierogi z kapustą 3 sztuki (120g): 225 kcal
  • Pasztet pieczony 1 plaster (30g): 108kcal
  • Strucla z makiem i kruszonką 1 mały kawałek (50g): 170 kcal
  • Keks bakaliowy 1 mały kawałek (50g): 190 kcal
  • Makowiec 1 mały kawałek (50g): 170 kcal

(za: mojdietetyk.pl)

pin

Potrawy w nowej odsłonie

Pieczony karp, z dodatkiem cytryny, czosnku i natki pietruszki może stać się przebojem i nową tradycją. Zamarynujcie go wcześniej i upieczcie tuż przed podaniem. Równie smaczny okaże się karp gotowany w jarzynach. Jeżeli kochacie pierogi, postarajcie się, aby farsz nie był smażony i przygotujcie go bez tłuszczu. Nie odsmażajcie ich na patelni, ale zapieczcie w piekarniku, aby miały chrupiącą skórkę.

Zasada unikania smażenia dotyczy wszystkich potraw znajdujących się na świątecznym stole. Nie wszystko potrzebuje dużej ilości tłuszczu, by smakowało wybornie!

Aktywne święta

Siłownia w Wigilię? Tak! Poranny trening to świetny pomysł, bo im aktywności, tym lepiej, zwłaszcza w święta, gdy najbardziej lubimy siedzieć w gronie bliskich i podjadać smakołyki. Jeżeli nie znajdziecie czasu na siłownię, wybierajcie długie spacery – sprawią, że po świętach nie będziecie się czuć ociężali i dziwnie zmęczeni. Aktywny odpoczynek daje o wiele lepszą regenerację!

pin

Na koniec zostawiamy was z przepisem na pasztet z soczewicy – bez tłuszczu, za to doskonały w smaku. Jesteście gotowi na małą, świąteczną rewolucję?

pin

Składniki na dużą blaszkę:

  • 2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 cebula
  • Por – biała część
  • 1 spora marchewka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • Kawałek imbiru (ok. 2 cm)
  • Ćwiartka selera korzeniowego (jeżeli jest bardzo mały – całość)
  • 1 łyżka sosu sojowego (lub więcej)
  • 2 łyżki kuminu rzymskiego (można wymienić na suszony tymianek)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

Przygotowanie:

Soczewicę ugotować w wodzie. Warzywa obrać, pokroić w kostkę i zrumienić na suchym dnie garnka. Następnie podlać wodą i dusić do miękkości. Wrzucić do nich przyprawy i posiekany czosnek. Gdy warzywa będą miękkie, a w garnku nie będzie wody, pozwólcie im nieco przestygnąć, a następnie dorzućcie je do soczewicy i dokładnie zblendujcie na gładką, jednolitą masę. Dodajcie sos sojowy, starty imbir i koncentrat. Skosztujcie i jeżeli trzeba – doprawcie tak, aby smak był wyrazisty. Całą masę przełóżcie na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i pieczcie przez około 50 minut w temperaturze 200 stopni, aż wierzch się zrumieni.

Kroić dopiero po całkowitym wystygnięciu!