Fit Wielkanoc - przepisy!

2018-03-26 Fit Wielkanoc - przepisy!


Kolejne święta przed nami. Jajeczne, słodkie, jak zawsze – kaloryczne. Całe szczęście, już to przerabialiśmy i dobrze wiemy, że można gotować (i świętować) lżej, ale nadal smacznie. Oto kilka przepisów, które na pewno przypadną wam do gustu!

#1 Faszerowane jaja

Bez majonezu i smażonych dodatków. Idealne w każdej odsłonie, a można je faszerować pieczarkami, szpinakiem, łososiem, kiełkami, twarogiem… Polecamy wersję z pieczarkami.

Składniki:

10 jajek L

Ok. 500 gram pieczarek

1 duża cebula

Sól i pieprz, ew. sos sojowy

Wykonanie:

  1. Jaja ugotuj na twardo. Niech wystygną.
  2. Cebulę posiekaj i wrzuć na suchą patelnię, bez tłuszczu. Zrumień chwilę i dodaj posiekane pieczarki.
  3. Dodaj sól i pieprz, a następnie duś tak długo, aż odparuje cała woda, która wydzieli się z pieczarek. Wszystko musi przestygnąć.
  4. Obrane jajka przekrój na pół. Żółtka dodaj do pieczarek.
  5. Żółtka i pieczarki zmiksuj blenderem ręcznym (albo porządnie ugnieć). Jeżeli trzeba, dopraw do smaku.
  6. Farsz nakładaj do połówek jajka łyżeczką, lub jeśli wolisz – rękawem cukierniczym. Będzie elegancko!

#2 Chuda wędlina na wielkanocny stół

Idealna na kanapki. Można ją podawać z sosem chrzanowym!

Składniki:

Pierś z kurczaka (dowolna ilość)

Zioła, jeżeli lubicie

Wykonanie:

  1. Minimum 12 h wcześniej umyj pierś i porządnie natrzyj ją solą. Na 700 gram mięsa ok. 1 łyżeczka powinna wystarczyć. Jeśli chcesz – dodaj zioła, np. tymianek.
  2. Zapakuj nasolone mięso w folię spożywczą i pozostaw w lodówce.
  3. Wyjmij garnek i postaw na nim metalowe sitko. Na dno nalej wodę, aby móc gotować na parze.
  4. Mięso odwiń, połóż na sitku i gotuj pod przykryciem ok. 20-25 min.
  5. Kiedy będzie ugotowane, pozwól mu wystygnąć i koniecznie pozwól leżeć w lodówce chociaż godzinę. Wtedy sok się zawiążą, a wędlina będzie soczysta.

#3 Ciasto daktylowe bez pieczenia

Bardzo słodkie, a równocześnie zdrowe. Idealne na przekąskę, syci! Polecamy nie tylko na święta.

Składniki na blaszkę ok. 20 cm

2 puszki białej fasoli

Ok. 15 daktyli suszonych, bez pestki

2 łyżki miodu dobrej jakości

3 łyżki wiórków kokosowych (opcjonalnie)

2 czubate łyżki kakao

Szczypta soli

Wykonanie:

  1. Daktyle namocz we wrzątku.
  2. Do miski wsyp odsączoną fasolę. Dodaj odciśnięte daktyle, wiórki, miód, kakao i szczyptę soli (niewielką! Na czubku noża).
  3. Zmiskuj wszystko dokładnie blenderem. Jeśli jest za mało słodkie – dodaj miodu.
  4. Całość przełóż na formę i uklep, aby powierzchnia była równa. Jeśli chcesz, udekoruj migdałami.
  5. Ciasto pozostaw w lodówce na ok. 2h. Gdy miód stwardnie, będzie je można kroić.
  6. Opcjonalnie – wysyp na spód posiekane orzechy, granolę lub płatki owsiane.

#5 Sos chrzanowy

Do jajek, wędliny, sałatek, warzyw… Coś pysznego.

Składniki:

Jogurt naturalny 400 ml

3 łyżki tartego chrzanu dobrej jakości

2 jaja ugotowane na twardo

Łyżka octu jabłkowego

Opcjonalnie: łyżeczka miodu

Wykonanie:

  1. Jaja zetrzyj na najdrobniejszych oczkach (nie miksuj blenderem!).
  2. Dodaj do nich jogurt, chrzan, ocet, sól. Wymieszaj dokładnie.
  3. Skosztuj. Jeśli czegoś będzie brakować, dopraw np. miodem, dla większej słodyczy.

Cztery przepisy, które mogą odmienić wasze święta na lżejsze. Trzymamy kciuki!