Orzeźwiające lemoniady bez cukru na upały!

2018-08-01 Orzeźwiające lemoniady bez cukru na upały!


Kiedy temperatura na zewnątrz przekracza trzydzieści stopni, lepiej nie odklejać się od butelki wodą. Czasem jednak mamy ochotę na nieco inne orzeźwienie, które będzie stanowiło miłą odmianę. Wody smakowe, soki z kartonów i napoje gazowane nie będą dobrym wyborem! Co w zamian? Oto nasze propozycje na kilka naprawdę smacznych i ożywczych napojów, które równocześnie będą znakomicie nawadniać!

#1 Lemoniada arbuzowa

Bardzo prosta, naturalnie słodka. Świetnie gasi pragnienie w upalne dni.

Składniki na jeden litr:

Kilka grubych plastrów arbuza (3-4). Ważne, aby był zwarty i nie przypominał gąbki.

Woda

Kilka listków mięty i oczywiście lód

Arbuz obierz ze skóry i wrzuć go do naczynia, w którym będziesz mógł go zmiksować blenderem. Jeśli pestki ci nie przeszkadzają, możesz zalać go od razu wodą po zmiksowaniu lub przetrzeć wodnisty mus przez sito. Dodaj miętę i lód, a jeśli lemoniada będzie bardzo słodka – dodaj odrobinę soku z cytryny.

pin

#2 Lemoniada cytrynowa

Klasyka się nie starzeje. Ta lemoniada jest doskonała o każdej porze roku! Jeśli dodasz do niej szczyptę soli, stanie się naturalnym izotonikiem.

Składniki na jeden litr:

2 cytryny

Woda

3-4 łyżki wysokiej jakości miodu

Lód, spora garść liści mięty

Do dzbanka przełóż miód i zalej go odrobiną wody, następnie dodaj nieco wrzątku. Miód musi się dobrze rozpuścić, a w zimnej wodzie nie ma na to szans. Dolej resztę płynu i wyciśnięty sok z cytryn. Jeżeli lemoniada jest mało słodka, dodaj więcej rozpuszczonego wcześniej miodu. Na koniec dorzuć dowolną ilość lodu oraz liście mięty, które możesz rozbić lekko w moździerzu, aby dały więcej aromatu.

pin

#3 Lemoniada ogórkowa

To oczywiste, że ogórek fantastycznie orzeźwia! Dlatego warto wykorzystać go do lemoniady, robiąc przy okazji mizerię.

Składniki na jeden litr:

3-4 długie ogórki szklarniowe (puszczają bardzo dużo soku)

Pół cytryny

Woda, lód, mięta

Ogórki należy albo poszatkować na cienkie plastry, albo zetrzeć je na tarce, w taki sposób, aby znalazły się na sitku, a wypływająca z nich woda spływała do miski lub garnka.

Po starciu odczekajmy kilka minut, odciskając plastry co kilka chwil. Wodę z ogórków wlejmy do dzbanka, dodając sok z cytryny oraz miętę. Całość zalejmy wodą, dokładając dużą ilość lodu. Lemoniadę można dosłodzić miodem lub arbuzem.

Resztę ogórków wykorzystaj oczywiście na mizerię.

pin

Proste, smaczne i bardzo orzeźwiające napoje, które zastąpią sztucznie dosładzane soki. Polecamy nie tylko na upały.