5 dietetycznych potraw z grilla, które staną się hitem sezonu!

2017-06-09 5 dietetycznych potraw z grilla, które staną się hitem sezonu!


Nigdy nie zrozumiem, dlaczego potrawy z grilla mają kojarzyć się z czymś tłustym i niezdrowym? Przecież grillowanie to istna kopalnia pomysłów na smaczne, niskokaloryczne dania, które będą za wami chodzić przez cały sezon. Oto pięć inspiracji, które możecie wrzucić na ruszt!

#1 Grillowana pierś z kurczaka z warzywami

Składniki na 1 porcję:

½ piersi z kurczaka

½ czerwonej papryki

1 średnia cebula

4 szparagi lub garść zielonej fasolki szparagowej

1 łyżeczka oliwy + sól do smaku + łyżka suszonego tymianku

Minimum pięć godzin przed grillowaniem natrzyjcie pierś z kurczaka solą i zostawcie w lodówce, owiniętą w folię spożywczą. Później nie płuczcie mięsa w wodzie! Do miski pokrójcie w grube paski warzywa i wymieszajcie je z oliwą, solą i pieprzem.

Warzywa przełóżcie na folię aluminiową, na to połóżcie mięso. Zawińcie w formę „domku” i grillujcie około 30 min. Gotowe!

/Ważne: kurczaka możecie zastąpić rybą lub tofu. Tofu najlepiej marynować w sosie sojowym./

#2 Warzywne szaszłyki

Dowolne proporcje:

Pieczarki

Papryka (dowolny kolor)

Duże rzodkiewki

Awokado (może być twardawe)

Cukinia

Cebula

Bakłażan

Słodka papryka, ząbek świeżego czosnku, curry w proszku, wędzona papryka (opcjonalnie), sól i pieprz. Wszystkiego po łyżce lub wg smaku i uznania

1 łyżeczka oliwy + woda

Wszystkie składniki pokrójcie w dużą kostkę (jeżeli pieczarki są bardzo duże, przekroić na pół, podobnie z rzodkiewkami). W misce najpierw wymieszajcie wszystkie przyprawy z wodą, oliwą i posiekanym czosnkiem. Do tego dodajcie warzywa i pokryjcie je marynatą. Następnie nabijajcie na drewniane patyczki. Gotowe szaszłyki grillujcie na złoty kolor.

#3 Grillowane burgery

Składniki na ok. 2-3 burgery:

1 średnia pierś z kurczaka

1 średnia cebula

1 łyżka kaszy manny

1 łyżeczka musztardy

¼ szklanki sosu sojowego

Przyprawy: Słodka papryka, curry w proszku ,wędzona papryka (tu ¼ łyżeczki, jest pikantna), sól i pieprz. Wszystkiego po łyżce lub wg smaku i uznania

Sól i pieprz.

Pierś zmielcie w malakserze razem z cebulą. Dodajcie do tego kaszę, sos sojowy, musztardę, i wszystkie przyprawy. Uformujcie z mięsa burgery. Grillujcie i podawajcie z dowolnymi warzywami.

#4 Sos ogórkowy

Do powyższych dań dietetyczne dipy będą jak znalazł, prawda? Oto propozycja:

1 duży jogurt 0%

3 ząbki czosnku

2 zielone ogórki

1 pęczek koperku

Sok z połówki cytryny

Sól + pieprz

/W wersji wegańskiej jogurt można zastąpić namoczonymi pestkami słonecznika i miękkim awokado./

Ogórek zetrzyjcie na tarce i przełóżcie na sitko. Dodajcie odrobinę soli i odczekajcie 10 minut. Następnie odciśnijcie nadmiar wody. Czosnek również zetrzyjcie na drobnych oczkach. W naczyniu wymieszajcie jogurt, ogórki, czosnek, posiekany koperek i doprawcie do smaku. Gotowe!

#5 Dressing warzywny do wszystkiego!

2 garście świeżej bazylii

1 duży pomidor, pokrojony w ćwiartki

Garść świeżego szpinaku

Pęczek zielonej pietruszki (same listki, bez łodyg!)

Sok z cytryny (z połówki wystarczy)

5 daktyli, namoczonych wcześniej we wrzątku i odsączonych

Sól + pieprz do smaku

Wszystkie składniki należy dokładnie zmiksować blenderem. Smak sosu powinien być bardzo mocny, aby nie stracił swojej intensywności w potrawach. Można go użyć jako dresingu do sałaty lub sosu do grillowanych mięs i warzyw.